For 17. året på rad har Muskkknyheter.no sine anmeldere og skribenter stemt frem årets beste norske album, og i år finner vi The Good The Bad & The Zugly, Aurora og Røyksopps massive Profound Mysteries-trilogi på topp 3!
Her er topp 10:
1. The Good The Bad & The Zugly - Research And Destroy
Det er et rappkjefta skråblikk på alt som vil få plass i historiebøkene fra tidsrommet 2019-2022, fra dommedagsprepping til slanking, krig og incelkultur, og det er så deilig rampete og pønka at man knapt får nok. Alle sporene kan fint stå alene, men umiddelbar favoritt var Nostradumbass, som har et riff og et refreng det virkelig sparker av. Anmeldt av Anne Birgit Kalvik.
2. Aurora - The Gods We Can Touch
Hver låt har noe unikt med seg og høres ikke ut som noe som har vært tidligere på platen. Auroras stemme og vokalharmonier gjennomsyrer alt, og produksjonen varierer fra enkle rytmer og komp til store lydbilder med masse klang. Tekstene er om det å være menneske, og det å være bra nok som man er, at man ikke skal skamme seg, samt om natur. Alt formidlet gjennom et prisme om greske guder. Og da tar du deg i å være lei deg over at det hele er slutt. 15 låter senere! Anmeldt av Hogne Bø Pettersen.
3. Røyksopp - Profound Mysteries
Det du får er Röyksopp. Du hører med en gang det er dem, og det virker ikke som om den anmassende elektronikaen som lages for tiden er registrert på radaren deres. Det er chill så det holder, med masse varm analog-klingende synth og sensuell kvinnelig vokal. Bak rytmene og lydteppene ligger det elektronisk bobling og spraking. Alt er ved det gamle, altså.
Om man hører på Profound Mysteries-trilogien samlet er det en rød tråd gjennom det. Når man på toppen av det hele tar med alle de andre elementene som dette prosjektet inneholder, nemlig video, nettsider, grafikk, animasjoner, turné og foto må dette være et av de mest gjennomførte prosjektene et norsk band har gjort. Anmeldt av Hogne Bø Pettersen.
4. Madrugada - Chimes At Midnight
Etter suksess-turneen i 2019 for å feire 20-årsjubileumet til det klassiske debutalbumet «Industrial Silence» var det et par ting som umiddelbart ble klart for de tre gjenlevende originalmedlemmene. Blant annet at de ønsket å spille flere konserter, og for å kunne gjøre det, var alle enige om at de måtte lage ny musikk.
Etter turneen gikk de rett inn i øvingslokalet og startet prosessen med å skrive ny musikk. Arbeidet foregikk i bandets eget studio, Malabar, i Oslo, i Velvet Recording i Spydeberg (der ett av sporene på albumet, «Imagination», ble spilt inn) og i Berlin.
Deretter gikk veien videre inn i studio. Bandet ankom Los Angeles i slutten av februar 2020, og kjente på følelsen av høytid over å spille inn plate i selveste Sunset Sound – der klassiske album med Led Zeppelin, Fleetwood Mac, The Doors og Rolling Stones er blitt til.
Resultatet ble albumet «Chimes at Midnight» som ble gitt i januar 2022.
5. Honningbarna - Animorphs
Har aldri opplevd å bli slått i bakken, men man kan altså bli det av musikk. Honningbarnas sjette album, som har fått tittelen Animorphs er et regelrett balltre med pigger på. Nåtids-punken, som ofte er kritisert for å sparke inn åpne dører har møtt sin nemesis. Honningbarna har alltid vært litt sinte, litt dype, noe mer enn bare sjangeren de såvidt anerkjenner.
Dette er rett og slett en innmari fet og spennende plate, som fortjener å bli spilt en million ganger i form av livekonserter de neste tre årene. Det vet alle som har vært heldige nok til å se de live, at det som er bra på plate, er ti tusen ganger bedre live. Anmeldt av Anne Birgit Kalvik.
6. Fangst - Føniksinstituttet
Medlemmer fra allerede legendariske band som Death By Unga Bunga, Honningbarna og Hvitmalt Gjerde, samt en jazzflyktning fra Manhattan utgjør superbandet Fangst. Bandet byr på deilig rock på norsk! Etter den strålende debutsingelen «Hundre Netter» følger Fangst opp med et minst like bra debutalbum.
7. Karpe - Omar Sheriff
De siste to årene har naturligvis påvirket låtskrivingen. Skrivemønsteret har blitt mindre påvirket av ytre faktorer. Et ønske om å stenge verden ute for en liten stund, ble plutselig til flere år på grunn av pandemien. De har ikke bare vært i en boble mentalt, men faktisk - inne i et studio, i bygget i Skien.OMAR SHERIFF blander språk og stilarter på en måte Karpe aldri har gjort tidligere. På utgivelsen gjester artister som Jonas Benyoub, Emilie Nicolas og fiolinist Harpreet Bansal. I august spilte Karpe ti strålende konserter i Oslo Spektrum.
8. Sigrid - How To Let Go
Albumet handler om det å bli voksen, kjærlighet så klart og om å være fornøyd med og akseptere seg selv. Tekstene later til å være personlige, men jeg vet ikke. Hun har uansett vært åpen på at hun føler at hun er på et veldig bra sted i livet, og det gir dette albumet virkelig inntrykk av. Det er også artig å se en klar musikalsk utvikling for sunnmøringen.
Popmusikk skal være full av hooks og forføre deg med gode refreng. Og det får du i bøttevis her.
Jeg vil våge meg frampå og si at ikke bare er dette et strålende popalbum, det er også bedre enn debuten. Noe mer tror jeg ikke vi kan be Sigrid om. Anmeldt av Hogne Bø Pettersen.
9. Thea & The Wild - Deadheading
Thea Glenton Raknes har spilt inn sitt nye album i hagen på Hurumlandet sammen med samboeren Cato Salsa.
På "Deadheading" får vi et lydbilde med rundere kanter, preget av rock, countrygaze og natur-indie, men låtskrivinga og meloditeften har en klar Thea & The Wild-signatur. Temaet i tekstene kretser rundt kontraster og identitet. Ungdom, alderdom, by, land, frihet, ansvar. Arbeidsskjorte og sølvbukse. Kjærlighet på godt og vondt. Visne blomster og nye knopper.
- Jeg gleder meg veldig til å slippe denne skiva! Det er en samling låter jeg er veldig stolt av, og alle som har vært involvert i å spille den inn, designe coveret, ta bilder og som skal gi den ut er veldig gode folk. Med alt som har skjedd de siste årene begynte jeg jo å lure på om jeg fikk gi ut mer musikk, men så hadde jeg plutselig veldig mange låtideer og vi satte i gang. Plata er jordnær, men samtidig drømmende, og det er mer gitarer enn før, jeg spiller gitar på omtrent alle låtene denne gangen, sa Thea til Musikknyheter.no rett før albumslipp.
10. Djevel – Naa skrider natter sort
«Naa Skrider Natten Sort» er den andre delen av Djevel-trilogien, og bandets åttende album. Djevel kom tilbake med fjorårets anerkjente "Tanker som rir natten", et album flyttet grensene for bandet og den nye line-upen.
"Naa Skrider Natten Sort" er den naturlige fortsettelsen, tematisk er det andre del av trilogi om natten og alt det den representerer, men også et verk med mer dynamikk og variasjon, enn første del. «Naa Skrider Natten Sort» er fortsatt fersk og ble sluppet så sent som 23. november.
Disse har stemt i år:
Alyssa Nilsen
Øystein Bagle-Tennebø
Robin Olsen
Therese Wangberg
Olivar Grandø
Mona Johannessen
Lars-Ove Håhjem
Henrik Årby
Tormod Sperstad
Hogne Bø Pettersen
Charlotte Sissener
Torger Havåg
Tidligere vinnere:
2006: 120 Days - 120 Days
2007: Superfamily - Warszawa
2008: Lukestar - Lake Toba
2009: John Olav Nilsen & Gjengen - For Sant Til Å Være Godt
2010: Kvelertak – Kvelertak
2011: Ane Brun - It All Starts With One
2012: Susanne Sundfør - The Silicone Veil
2013: Kvelertak - Meir
2014: Highasakite - Silent Treatment
2015: Susanne Sundfør - Ten Love Songs
2016: Aurora - All My Demons Greeting Me As Friends
2017: Susanne Sundfør - Music For People In Trouble
2018: Death by Unga Bunga - So far so good so cool
2019: Erlend Ropstad - Brenn Siste Brevet
2020: The Good The Bad and The Zugly - Algorithm & Blues
2021: Girl in red – If I Could Make It Go Quiet