For 18. året på rad har Muskkknyheter.no sine anmeldere og skribenter stemt frem årets beste norske album, og i år finner vi Susanne Sundførs strålende album «Blomi» på topp foran Kvelertak og Spidergawd. 

Her er topp 10: 



1. Susanne Sundfør - Blómi


Seks år etter Music for People in Trouble er Sundfør tilbake med et sterkt og håpefullt album som kan sees på som et motstykke til hennes tidligere verk. Blómi handler om aksept, fred og håp. blómi, inspirert av norrøn mytologi, erotiske tekster, Dostojevskij og Sundførs egen visjon om universet, markerte en ny retning for artisten.

For å forstå Blómi må vi forstå Sundførs oppfatning av verden. Heldigvis gjør artisten det litt lettere ved å sette kunstverket i sammenheng. Albumet begynner med en innføring i Sundførs filosofi om ånd og kropp. I orð volu sier hun at disse ikke er atskilt fra hverandre, men snarere en enhet som opplever verden på samme tid. Lydeffektene blir gradvis mer tilstede og stykket høres ut som en lydbok. Alle låtene ble live-innspilt under korona pandemien og har derfor en egen, helt autentisk klang.
Dette fjerde gang Sundfør topper vår liste over årets beste album. I følge henne selv er dette  detVanskeligste hun noensinne har spilt inn. Les vårt intervju her. 



2. Kvelertak - Endling


Kvelertak har det med å levere brutalt solide album, men med femtealbumet Endling har sekstetten overgått seg sjølv så til dei grader, skriver vår anmelder Tormod Sperstad.

Dette er klassisk kvelertaksk i n-te potens. Med andre ord er det meste bygd på same lest som tidlegare. Vi har berre fått meir av det beste. Mykje meir.

Det er rått og riff-tungt som aldri før. Det er velkjende musikalske Kvelertak-knyttnevar rett i trynet – akkurat slik vi set så stor pris på. Det er hakket meir melodisk enn før. Det er langt meir raffinert. Det er meir organisk. Meir variert – både på grunn av leikne arrangement, velplasserte brekk, kledelege taktskifte, og fleirfoldige episodar med flørting med raffinerte gitarkor som knapt nok Brian May kunne ha gjort betre.

Og ikkje minst: albumet som heilheit er det udiskutabelt beste Kvelertak har levert, noko som er eit kunststykke i seg sjølv når dei har dratt med seg ikkje mindre enn tre produsentar i studio. Men samstundes er det kanskje også bruken av tre ulike produsentar som bidreg til at eg opplever albumet som såpass dynamisk og variert?



3. Spidergawd - VII.


Spidergawd, som er kjent for produktivitet, vedlikehold av heavy metal og store lydvegger, slapp "Spidergawd VII" i november, etter å ha levert seks album siden 2014. Det elleville livebandet blir bare bedre og bedre! 
 
Supergruppen fra Trondheim består i dag av Per Borten (Cadillac, Moving Oos) på gitar og vokal, Rolf Martin Snustad (Hopalong Knut) på saksofon, Kenneth Kapstad (Monolithic, Motorpsycho) på trommer, Hallvard Gaardløs (Orango, Draken) på bass og Brynjar Takle Ohr (El Cuero, El Doom & The Born Electric) på gitar.



4. Stein Torleif Bjella - Nysetmåne


Nysetmåne læt, som dei fleste foregåande albuma, usedvanleg smakfullt rein teknisk. Det er plenty av headroom. Lydbiletet er detaljrikt, men ope. Smakfull panorering og velplasserte spor som lyfter fram kvar ei låt – og ikkje minst kvar ei tekst. Det er mykje - utan at det blir for mykje.
Bjellas etter kvart faste bandkompisar, gitargeni og multikunstnar Geir Sundstøl, tromme-einer Kenneth Kapstad og steinsolide bassist Eirik Øien, fortener som vanleg å titulerast som musikalske heidersmenn. Og jammen dukkar det ikkje også opp nokre uventa, velkjende gjesteartistar som lyftar albumet fleire knepp – utan at dei gjer for mykje ut av seg, skriv Tormod Sperstad.


5. Marte Eberson - Free


Marte Eberson er en av de mest suksessrike musikerne Norge har hatt de siste tolv årene. Hun har vært med i Highasakite, et av tidenes mest suksessfulle band i Norge. I tillegg til å gå solo har hun også et eget band med sin far, nestoren i norsk musikkbransje, Jon Eberson, i tillegg til prosjektet Löv, hvor hun er hovedlåtskriver. På toppen av det hele dukker hun opp på konserter og plater med flere andre prosjekter, band og artister. Nå er hun ute med sitt andre soloalbum, den knallsterke plata Free. 

Vår journalist Hogne Bø Pettersen snakket med Marte om det nye albumet og tittelen: – For meg så har det vært å føle meg helt fri i prosessen med å lage det nye albumet. Og jeg har følt meg fri fra å tenke på hva folk skal synes om albumet og musikken. Men jeg har også vært helt fri sjangermessig. Jeg har ikke tenkt så mye på at det skal være det ene eller andre. Jeg har bare følt meg helt fri i prosessen med å lage låtene, både når det kommer til melodi og tekst. Og i tekstene er jeg også innom at det ikke nødvendigvis alltid er like bra å ha totalt frihet. Men jeg tar en sjanse, og det gir en frihetsfølelse og bare tørre å tørre å gjøre det man har lyst til å gjøre, egentlig.

6. Kristi Brud - Alt Er Nyt


Kristi Brud steg overraskende ut av asken og konflikten rundt fire av medlemmenes tidligere band Hjerteslag, og flere nevnte debutsingelen "Spiller ingen rolle" som årets låt i 2022. Gitarharmoniene og popteften tar opp tråden fra tidligere bragder, men uttrykket er nytt, mer relevant og ektefølt. Albumet er et tog av popmelodier, allsang-refrenger og nære, ærlige tekster pakket sammen med en imponerende variasjon der rocken er pakket inn i et slør av mørk post-punk.

Etter et år med oppbygging av massive forventninger er endelig Kristi Bruds debutalbum "Alt er nytt" er en imponerende bragd som forbigår alt vi kunne håpet på.

Bandet har gang på gang bevist hvor sterkt den fengende postpunk/pop-rock-hybriden deres står seg med de fem singlene som har kommet det siste året, og albumet overrasker likevel i svært positiv retning.

7. Spurv - Brefjære


Sidan oppstarten til bandet for over 10 år sidan, har Spurv gjeve ut 3 album og ein EP, der det siste, Myra frå 2018, hausta gode tilbakemeldingar frå musikk-Norge. Denne gongen har dei alliert seg med ei rekkje musikarar, og laga eit stort verk.

At naturen er ein inspirasjon, er ikkje å legge skjul på. Og hovudlåtskrivar, Gustav Jørgen Pedersen, seier han nyleg flytta til Tromsø, og vart inspirert av naturen der. Brefjære innkorporerar mykje klassisk musikk, delt inn i 4 ulike delar. Desse er symbolisert på albumcoveret, med eit tre, to blad, ein sommarfugl og eit fjell.

Spurv har laget et ambisiøst album, som imponerar og utfordrar med store orkester og tunge gitarar i skjønn harmoni.
 

8. Ea Othilde - Mary Aren’t You Tired


Ea Othilde er en artist å se opp for. Til tross for sin unge alder, har hun allerede gitt ut to EP’er, spilt på by:Larm og blitt nominert til Årets stjerneskudd av sistnevnte.

Rosen har nærmest vært unison etter at hun i fjor ga ut debut-EP’en How I'd Like It to Fade. Hun ble kåret til Månedens Urørt, plukket ut til Tidal sin offisielle Rising-spilleliste og tidligere i år var hun på vår årlige liste over hvilke nye artister norsk musikkbransje hadde særlig tro på i 2023.   «Mary, Aren’t You Tired?» er egentlig en EP, men siden den består av åtte låter kvalifiserer hun seg inn på årets album kåring. 

9. The Dogs - Starvation


«Enda en skive» er for øvrig låtskriver og vokalist Kristopher Schau sin egen oppsummering av Starvation. Treffende nok, for 11 album på like mange år er jo en omtrent like heftig lanseringstakt som det de mest produktive dansebandene greier å klemme ut av seg. Men i motsetning til mangt et dansebandalbum, som i beste fall ofte kan beskrives som «enda en skive» - og ikke noe mer enn det, er Starvation rett og slett enda en jækla fet skive fra et jækla ålreit band som du beint fram bør kjøpe.

Det er beundringsverdig å holde en så jevnt over god kvalitet over så mange album. Og det er beundringsverdig å greie å tviholde så til de grader på egen stil, uten å skli ut og havne i fornyelsesfella. Vi utbringer en skål for hardt arbeid og en konservativ tilnærming til det å lage heftige rockeskiver.

10. Darling West - Cosmos 


Dette var 37 minutter med pur nytelse fra start til slutt. For jeg kan ikke skjønne annet enn at Cosmos er bortimot så fint som det går an å få det. Albumet oser av musikalsk overskudd, lekenhet og glede.
Cosmos er en plate for de fleste anledninger. For hustrige høstkvelder med stearinlys og ullpledd. For sesongens første våryre biltur med luft i håret (gjerne i en 1968 Mustang Convertible). Og utrolig nok også for den beste sommerfesten med de beste folka. For flere av låtene har faktisk skyhøy allsangfaktor, og tro meg: det hadde jeg aldri trodd jeg kom til å si om Darling West før singelen Light Ahead kom tidligere i år.

Disse har stemt i år:


Tina Løvås
Maia Birtles
Leif Tore Spikkeland
Alyssa Nilsen
Øystein Bagle-Tennebø
Robin Olsen
Stian Finstad Svehagen
Olivar Grandø
Lars-Ove Håhjem
Henrik Årby
Tormod Sperstad
Hogne Bø Pettersen
Charlotte Sissener
Torger Havåg

Tidligere vinnere:


2006: 120 Days - 120 Days
2007: Superfamily - Warszawa
2008: Lukestar - Lake Toba
2009: John Olav Nilsen & Gjengen - For Sant Til Å Være Godt
2010: Kvelertak – Kvelertak
2011: Ane Brun - It All Starts With One
2012: Susanne Sundfør - The Silicone Veil
2013: Kvelertak - Meir
2014: Highasakite - Silent Treatment
2015: Susanne Sundfør - Ten Love Songs
2016: Aurora - All My Demons Greeting Me As Friends
2017: Susanne Sundfør - Music For People In Trouble
2018: Death by Unga Bunga - So far so good so cool
2019: Erlend Ropstad - Brenn Siste Brevet
2020: The Good The Bad and The Zugly - Algorithm & Blues
2021: Girl in red – If I Could Make It Go Quiet
2022: The Good The Bad & The Zugly - Research And Destroy