Mobilfoto: Odd Inge Rand

Rock Or Bust-turneen i 2016 fikk en litt røff utgang med Brian Johnson ute på sidelinjen, og med Axl Rose i vikarposisjon i front. Så kom pandemien, men midt i den et livstegn; en flunka ny studioskive med AC/DC kalt «Power Up». Med Brian Johnson på vokal. Hvem skulle trodd…!

Men når Covid-19 var på vei ut av vårt daglige vokabular, drev såvisst ikke AC/DC og pakket kofferten sin. Det skulle bli 2024 før de skulle ordentlig på tur, etter at de headlinet Powertrip i Indio, California i oktober i fjor som en kuriøs teaser.

I 2024 er det Angus Young (69) og den hjemkomne Brian Johnson (77 i oktober!) som bærer fanen. Cliff Williams på bass har pensjonert seg, Phil Rudd er det ingen som helt vet hvor er, og fetter Stevie Young trakterer Malcolm-gitaren slik han også gjorde det i 2015-16 etter Malcolms sykdom i 2014 og senere bortgang i 2017.

Denne sommeren har de solgt fryktelig mye billetter på en relativt forsiktig turné med tanke på antall datoer. Den startet i midten av mai, og skal gå til midten av august. 21 datoer på tre måneder. I Bratislava samlet det seg nærmere 120.000 (!) med så mange tilreisende at hele byen omtrent knelet. Der ble konserten nemlig holdt på tomten til en gammel og særdeles romslig flyplass, så de bare solgte, solgte og solgte til det ble så mange. Ville tilstander!

Men låter det som det skal i 2024? Tja. Men jo, da. Og omtrent alene på grunn av at Angus Young fremdeles er Angus Young, og de innleide Chris Chaney (på bass, fra Janes Addiction blant annet) og Matt Laug på trommer (Alanis Morrisette, Slash´s Snakepit blant annet) gjør jobben sin i tillegg til den mer meritterte Stevie Young.

Hva så med Brian Johnson? Han har hatt ok dager og dårlige dager denne sommeren. I Bratislava var det ikke en spesielt bra dag. Han valgte alternative ruter gjennom store deler av låtene gjennom kvelden, og avslørte seg selv som det han er - en 76-åring med så og si 100% av karrieren sin bak seg. Men det var likevel godt å se han i stedet for noen andre (Axl sine glansdager på scenen er også definitivt over på dette tidspunktet).

Låtmessig var det som en ønskekonsert for de aller fleste. Bon-låter som «If You Want Blood, You´ve Got It» (åpningslåta), «Shot Down In Flames», «Sin City», «High Voltage», den særdeles velkomne «Riff Raff» samt sikre vinnere som «Highway To Hell», «Whole Lotta Rosie» og «T.N.T.».

Fra Brian-karrieren ble det et sjeldent gjenhør av «Have A Drink On Me» til mer kjente «Back In Black», «Thunderstruck», «Hells Bells», «You Shook Me All Night Long» og «For Those About To Rock». Litt «nyere» låter som «Stiff Upper Lip», Rock´n Roll Train» og to låter fra fire år gamle Power Up («Demon Fire» og «Shot In The Dark») var også på plass. Et trygt sett, med noen hyggelige overraskelser (selv om de har spilt samme lista i hele sommer).

Med unntak av en rusten stemme var det som en AC/DC-konsert skulle være. Håret til Angus er helt hvitt blitt, men resten av han er lik den vi kjenner. Overalt på scenen, gitarriffene og soloene satt og den eviglange gitarsoloen i utgangen av «Let There Be Rock» var så lang at vi trodde det skulle bli morgen før han var ferdig.

Etter å ha gått på kl. 21.00 var klokka blitt 23.10 da de var ferdig og Brian hadde gryntet frem sitt siste «Fire!!» på «For Those About To Rock». Da saluterte 120.000 europeere AC/DC tilbake som antageligvis er i Europa for siste gang denne sommeren.

Hvis ikke en mirakelkur redder stemmen til Brian Johnson i et år eller to til og Tons Of Rock, Sweden Rock Festival og Roskilde står klare med sjekkheftene sine neste sommer…