Foto: Tim Tronckoe


Det legendariske svenske hardcore punk-bandet Refused har annonsert sin offisielle avskjed. Etter å ha revolusjonert hardcore-punk-sjangeren fra 1991 til 1998, og etter en gjenforening i 2012, har bandet besluttet å avslutte sin innflytelsesrike karriere med en avskjedsturné og en spesialutgave av deres banebrytende album «The Shape Of Punk To Come».

Bandet har også annonsert en 25-års jubileumsutgave av «The Shape Of Punk To Come», som blir utgitt på vinyl 8. november via Epitaph. Denne spesialutgaven inneholder tre LP-er på eksklusive fargede vinylplater, uutgitte demos og sjeldne alternative versjoner av låtene. I tillegg inkluderer pakken et 12-låtters tributalbum, «The Shape Of Punk To Come Obliterated», med coverlåter og remikser av kjente band som Quicksand, IDLES, og Touche Amore. Dette albumet er begrenset til 2000 eksemplarer verden over.

Refused-trommeslager David Sandström deler sine tanker om bandets reise og avslutning:

«Vi skulle egentlig ha avsluttet i mai med en liten avskjedsturné, men på grunn av uforutsette omstendigheter måtte vi utsette. Vi hadde store planer for turnéen, men en uventet hendelse satte alt på vent. Dennis, som er en av de mest energiske personene jeg kjenner, hadde et hjerteinfarkt og ble innlagt på sykehus. Det er en lettelse å kunne si at han nå er på bedringens vei og vi ser frem til å avslutte reisen vår i USA våren 2025, før vi vender tilbake til Sverige for vårt siste show.»

Medlemmene av Refused har vært enige om at denne jubileumsutgaven og avskjedsturnéen er den beste måten å feire og avslutte deres musikalske reise på. «The Shape Of Punk To Come» har hatt en varig innflytelse på mange musikksjangere, og denne spesialutgaven er et testament til albumets betydning for både bandet og deres mange fans.

Turnédatoene for den avskjedsturnéen i USA ute, og fans i Europa og Sverige vil nok også håpe på å få mulighet å bli med på avslutningen av Refuseds legendariske karriere.



Her er tracklisten og bandene som bidrar på «The Shape Of Punk To Come Obliterated»:

Gel - Worms Of The Senses / Faculties Of The Skull
Quicksand - The Liberation Frequency
Brutus - The Deadly Rhythm
Snapcase - Summer Holidays Vs. Punkroutine
Idles - New Noise (remix)
Ho99o9 - New Noise
Fucked Up - Refused Party Program
Zulu - Protest Song '68
Cold Cave - Refused Are Fucking Dead
IGORR - The Shape Of Punk To Come
Cult Of Luna - Tannhäuser / Derive
Touche Amore - The Apollo Programme Was A Hoax