Embla and the Karidotters fikk litt av en start på karrieren, med Spellemannpris for debutalbumet Hello, I'm Embla (2022). Oppfølgeren Off Leash er råere i uttrykket og enda bedre, og har i motsetning til debuten ingen svake låter. Med countryknekk i stemmen framfører Embla Karidotter Dahleng tekster som både kan være melankolske, morsomme og selvironiske.

Embla spilte trommer i Razika, men i Embla and the Karidotters står hun for vokalen og alle låtene. Med seg i bandet har hun Razika-kollega Marie Moe på bass, kjæresten Nils Jørgen Nilsen på trommer, produsent Simen Følstad Nilsen på steelgitar og Benjamin Rø Håvelsrud på gitarer.

Plata åpner med høydepunktet Bad Influence, som har gitartwang, galopperende rytmer, humor og spaghettiwestern-stemninger. Dette er knalltøff kupønk på sitt beste.



Den dansbare, fengende Click Your Heels er herlig honkytonk. I Need Some Light starter som en ballade, men eksploderer snart i et medrivende refreng som er uimotståelig, før låta tas pent ned ned igjen. Wanda Jackson drev med noe av det samme. Bluebird er allsangvennlig countryrock med markerte bassganger.

Side B på lp-plata starter med et nytt høydepunkt, Impending Doom. Den har gitarspill og 50-tallsstemninger som får meg til å tenke på Les Paul (med kona Mary Ford på vokal). Jeg digger fuzzen på steelgitaren og at alle musikerne får spille korte soloer mot slutten. Sjarmerende og fengende countrymusikk på sitt beste.

Den twangy rockelåta Couldn't Care Less skiller seg ut ved å ha Bendik Brænne på saksofoner.

Albumet avsluttes med to flotte kjærlighetserklæringer i balladestil: (I'll Never Love You) Like I Should (med orgel) og den smektende, overdådige Affirmations, som har piano og ender med Emblas befriende latter.

Jeg vil også berømme det morsomme coveret, der alle de ti låtene har fått egne illustrasjoner, og den 70-tallsaktige bildecollagen bakpå tekstarket.

Det vil være en skandale dersom ikke Off Leash blir nominert til Spellemannprisen i countryklassen! Turneen starter forresten på Parkteatret i Oslo 5. september, før resten av Sør-Norge får besøk de påfølgende ukene.